Kalkulator registracije vozila - vaša baza korisnih informacija

Kalkulator registracije vozila logo

Šta je to kasko osiguranje?

Kasko osiguranje služi za nadoknadu štete ISKLJUČIVO na sopstvenom vozilu.Šteta po vozilo može nastati kao posledica tuđe ili sopstvene odgovornosti kao i tzv. “više sile”. Kasko osiguranje motornih vozila pruža osiguravajuću zaštitu od oštećenja ili potpunog uništenja sopstvenog vozila, nastalih na osnovu brojnih rizika. Rizici su definisani ugovorom, a neki od njih mogu biti: delimična ili totalna havarija, saobraćajna nezgoda, krađa, razbojništvo, prirodne nepogode, itd.

Kasko osiguranje nudi potpunu zaštititu u slučaju svake materijalne štete nastale na vašem vozilu u zemlji i inostranstvu, kao i zaštitu u slučaju nestanka vozila. Ukoliko posedujete ovakvu polisu osiguranja, imate rešenje za mnoštvo životnih situacija od kojih može nastati veliki problem ukoliko niste dovoljno spremni.

Tek sa polisom kasko osiguranja, imate pravu i potpunu zaštitu od svih šteta koje su nastale na vašem vozilu. U vezi sa ovim, među mnogim vlasnicima automobila se odomaćio izraz „ful kasko“. Šta to zapravo znači?

Elementi i cena kasko osiguranja

Većina bi pomislila da je to osiguranje koje pokriva sve štete, nešto kao potpunu havariju ili krađu vozila. Suština je da stručna javnost ne poznaje taj termin ali da je itekako bitno obratiti pažnju na sve elemente kasko polise koji su od presudnog značaja za budući ugovor o osiguranju. Ti elementi veoma utiču na polisu, tj. bliže određuju koja bi bila cena kasko osiguranja. Ono što je važno utvrditi pre zaključivanja ugovora je: učešće u šteti, ugovaranje obima pokrića, suma osiguranja, visina pripadajuće naknade, dakle precizirati sve elemente polise.

Naš savet vozačima i vlasnicima vozila je da uvek barataju potpunim informacijama pre zaključivanja bilo kog ugovora o osiguranju. Za sve vlasnike polovnih automobila je bitno naglasiti da se prava i obaveze iz kasko osiguranja ne prenose na novog vlasnika vozila. Promenom vlasništva prestaju prava za isplatu naknade iz osiguranja.

Bez bespotrebnih rizika

A jedan od najvećih rizika da izgubite prava iz polise kasko osiguranja je da vozilo date na upravljanje osobi bez odgovarajuće dozvole ili pod dejstvom opijata, kao i ukoliko je nesreća nastala usled težih kršenja saobraćajnih propisa. Takođe, sve ovo važi i za samog vlasnika vozila. Osiguravač neće nadoknaditi štetu ukoliko je ona nastala dok je vozilo bilo transportovano drugim vozilom (npr. auto-vozom), usled rata, pobuna, nemira, zemljotresa, i sl. Dakle, potrebno je informisati se i o slučajevima kada je isključena obaveza osiguravača na nadoknadu štete u vezi kasko osiguranja vozila.

Kasko osiguranje važi u Republici Srbiji i geografskim granicama Evrope, uključujići celu teritoriju Turske.

Koja je razlika između obaveznog auto osiguranja i kasko osiguranja?

Kao što smo rekli, kasko osiguranjem se nadoknađuje isključivo šteta na sopstvenom vozilu, dok se osiguranjem od autoodgovornosti nadoknađuju štete koju rukovanjem motornim vozilom pričinite trećim licima.

Kod obaveznog osiguranja motornih vozila, osiguranik plaća premiju od auto-odgovornosti, ili nanošenja štete drugom vozilu. To znači da u slučaju sudara u kome je osiguranik kriv, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu drugom učesniku u nezgodi, kome je naneta šteta.

Kod kasko osiguranja, osiguranik osigurava sopstveno motorno vozilo i šteta se isplaćuje bez obzira na krivicu. Dakle, ukoliko imate polisu kasko osiguranja uz obaveznu polisu auto-odgovornosti, prilikom sudara u kome ste vi krivi, osiguravajuća kuća će po obaveznoj polisi od auto-odgovornosti nadoknaditi štetu prouzrokovanu vozilu koje ste udarili, a po kasko polisi nadoknađuje eventualnu štetu nastalu na vašem vozilu. Ukoliko ugovorite i osiguranje od rizika krađe, u slučaju nestanka vozila, osiguravajuća kuća vam nadoknađuje gubitak u skladu sa polisom.